Пн–Пт, 10:00–18:00
Сб, 11:00-14:00
Графік роботи

Люди вичерпали енергетичні ресурси, енергія буде на вагу золота


Сонячна енергія поступово замінює звичні досі енергоносії: вчені серйозно стурбовані кліматом планети.

ООН зібрала тисячі фахівців з кліматичних змін і глав держав у польському Катовіце. Вчені закликають перестати будувати нові нафтові, вугільні та атомні електростанції і переходити на енергію сонця.

Сонячна енергетика може стати основним джерелом електроенергії в світі. Про це Європейська технологічна та інноваційна платформа для фотоелементів (ETIP PV) заявила на 24-х кліматичних переговорах ООН, пише PC Magazine.

Через три десятиліття сонячні електростанції та панелі на дахах потенційно можуть зайняти 69% усього енергетичного ринку.

Частка вітрогенераторів складе 18% до 2050 року.

Твердження базується на дослідженнях, проведених в Технологічному університеті Лаппеенранта (Фінляндія). Вчені вважають, що необхідно перестати будувати нові нафтові, вугільні та атомні електростанції, поступово нарощуючи обсяг сонячної та вітрової генерації. Якщо приріст щорічно складатиме 3-4%, до 2050 року фотоелементи стануть найбільшим у світі джерелом енергії.

Гідроенергетика, навпаки, втратить свої позиції. Її частка на світовому ринку впаде з 16% до 8%.

На думку фахівців ETIP PV, така стратегія принесе величезну користь європейського виробничому сектору. Якщо в 2012 році Європа була безсумнівним лідером з виготовлення сонячних панелей, зараз її частка ледь дотягує до 6%. Найсильніша конкуренція на азіатському і американському ринках, а також зростаючий інтерес до сонячної енергетики з боку африканських країн може підстьобнути європейських виробників до вибухового росту і розвитку.

Європейська комісія представила своє бачення розвитку чистої енергетики до 2050 року. Зараз 75% викидів СО2 надходить з промислового сектора. А значить, в найближчі два десятиліття потрібно на 80% перевести його на поновлювані джерела енергії.Така політика дозволить скоротити імпорт викопного палива і заощадити €2-3 трильйони після 2030 року.