Пн–Пт, 10:00–18:00
Сб, 11:00-14:00
Графік роботи

PV-виробники Tier 1 та як обрати найкращого?

У галузі сонячної енергетики нерідко можна почути про PV-виробників з рейтингу Tier 1. Що це за рейтинг, хто до нього входить, чому слід враховувати цей показник та що ще треба брати до уваги, обираючи високоякісних, надійних та технологічно просунутих виробників сонячних панелей? Дізнайтеся відповіді на ці питання з нашої статті.

 

Що являє собою рейтинг Tier 1?

У щоквартальному огляді PV-ринку від Bloomberg New Energy Finance (BNEF) компанії-виробники 1-го рівня розподілені за річною виробничою потужністю модулів (МВт/рік).

У цьому списку BNEF відмічає різні бренди як “прибуткові”, тобто такі, які мають власну продукцію, фабрики, а їх продукцію використовували для Мегаватт-проєктів. Усі виробники у списку BNEF є кредитоспроможними та не мають ніяких серйозних фінансових труднощів. Точне визначення від BNEF таке:

“До виробників Tier 1 відносяться ті, хто виготовив власну продукцію для шести різних проєктів, які за останні два роки були профінансовані шістьма різними банками (не пов’язаними зі сприянням розвитку).”

Проєкти повинні бути:

  • Понад 1,5 МВт;
  • Місце, потужність, інсталятор,, банк та виробник панелей повинні бути у відкритому доступі;
  • Будь-яку компанію з фінансовими труднощами, такими як банкрутство, неплатоспроможність та невиконання боргових зобов’язань буде вилучено із рейтингу Tier 1;
  • BNEF не публікує рейтинг Tier 2 чи Tier 3

 

Що ще треба брати до уваги

Як зазначено вище, рейтинг Tier 1 орієнтований на фінансовий аспект кожної компанії, а саме на її кредитоспроможність. Це важливий критерій, адже іноді банки відмовляються фінансувати проєкти виробників, що не потрапили до Tier 1. Втім щоб переконатися, що компанії із рейтинга Tier 1 виробляють високоякісну продукцію із найсучаснішими технологіями, треба враховувати й інші фактори.

 

Технологія

Технології сонячних модулів постійно і швидко вдосконалюються. Потужність та ефективність використання сонячних панелей збільшується кожного року. Наприклад, передову технологію PERC було впроваджено у виробництво лише за рік після її винаходу, що демонструє швидкість змін, з якими стикаються виробники. Компанії, що виробляють сонячні панелі за передовими технологіями, постачають споживачам високоякісний та сертифікований продукт.

Статистику та прогнозування різних технологій PV-елементів опубліковано у “Міжнародній технологічній карті з фотоелектрики (ITRPV)” від VDMA.

 

Обсяги виробництва

Виробнича потужність є однією з головних критеріїв оцінки виробника. Вона свідчить не тільки про здатність компанії задовольнити попит, але й про загальну силу бренду. Цей фактор також враховується при розгляданні виробника щодо його включення до рейтингу Tier 1.

Перелік топ-10 виробників сонячних модулів публікується журналом PV і цитується нижче:

 

 

Дослідження і розробки

Для виробника, що прагне лідирувати в галузі, вирішальне значення має впровадження провідних досліджень і розробок. Потужний науково-дослідний відділ допоможе забезпечити високу конкурентоспроможність у майбутньому.

Деякі компанії з серйозними інвестиціями у сфері досліджень, такі як SunPower та Hanergy, не фігурують у списку Tier 1 завдяки унікальному виробництву сонячних панелей IBC та тонкоплівковій технології.

Цей графік з журналу PVTech надає обсяг щорічних витрат на дослідження у різних виробників у 2017 році.

Стратегія та історія

Залежно від переваг виробника, кожна компанія має свою стратегію, реалізовану у запроваджених технологіях, фокусі у науково-дослідних розробках та продукції. Сонячні системи переважно мають тривалий термін експлуатації, тому, обираючи виробника, інвесторам слід звернути увагу на його історію у світовому та регіональному масштабах.

Ціни

Ціна сонячної панелі зазвичай зазначена у євро/кВт чи доларі/кВт. Цей показник використовується найчастіше, але є одним з найбільш оманливих факторів. Рішення придбати панелі з найнижчою ціною може здаватися найпростішим, хоча ціна й не має бути єдиним фактором, який слід враховувати. Наприклад, використання модулів Hiku від Canadian Solar призведе до нижчих кінцевих витрат у порівнянні з менш дорогими, але менш ефективними панелями. Дійсно, більш ефективні сонячні панелі зменшують загальні системні витрати.

Висновки

Опублікований BNEF перелік PV-виробників Tier 1 допомагає з’ясувати певні аспекти щодо їх можливостей. Але щоб правильно вибрати виробника, треба враховувати й інші аспекти, а саме: технології, виробничі можливості, НДДКР, стратегію, історію, ціну, сервіс та підтримку. Разом всі ці фактори допомагають як замовникам, так і інвесторам вирішити, якого виробника та який продукт обрати для свого проєкту.

Джерело: solarity.com.ua