Пн–Пт, 10:00–18:00
Сб, 11:00-14:00
Графік роботи

Сонячні панелі на балконі багатоповерхівки: 5 основних проблем

У зв’язку з подорожчанням енергоносіїв, в Україні почастішали випадки встановлення сонячних панелей на балконах багатоповерхівках.

Про встановлення сонячних батарей на балконах українців також розповіло чимало новинних видань. Але чи варто встановлювати сонячні станції на балконах, скільки вони коштують та коли окупляться – спробуємо дізнатися.

Основні проблеми балконних сонячних станцій:

1. Орієнтація балкону (фасаду багатоповерхівки).

Не на всіх балконах (фасадах) можна розмістити сонячні панелі. Для оптимального виробітку, батареї повинні бути повернуті на Південь.

Якщо вікна вашого балкону спрямовані на Північ, Північний-Схід або Північний-Захід, в такому випадку панелі видаватимуть не більше ⅓ від своєї потенційної потужності. Якщо ж вікна повернуті на Схід чи Захід, то ви втрачатимете до 37% від максимальної потужності панелей.

2. Кріплення сонячних панелей

Є два основні можливі варіанти для кріплення панелей:

  • вертикально – на фасаді або за вікном
  • під кутом – на фасаді

При розміщенні панелей у вертикальному положенні, вони генеруватимуть на 30% менше від їхньої потенційної потужності – і це при умові, що панелі повернуті на Південь. Якщо ж панелі повернуті не на Південь, то втрати будуть більшмим ніж 50%.

Розміщення сонячних панелей під кутом дозволяє генерувати максимально-передбачену потужність. Але монтаж панелей на фасаді будинку під кутом – це дуже складний проект. Оскільки найважчим елементом сонячних панелей є скло, то для правильного монтажу подібних станцій, цим повинні займатися лише професійні монтажники сонячних батарей, у яких послуги складних висотних робіт коштують досить дорого. Самостійно встановлювати подібні конструкції – небезпечно.

3. Монтаж на фасадах об’єктів культурної спадщини

В Україні не можна змінювати фасади об’єктів культурної спадщини, тому у деяких випадках встановлення балконних сонячних систем є протизаконне. А в деяких житлових комплексах це забороняє робити керівництво житлового кооперативу.

4. Проблема отримання Зеленого тарифу.

Щоб продавати надлишки виробленої енергії (коли вас нема вдома), потрібно отримати «зелений» тариф. Проте для отримання «зеленого» тарифу, вам потрібно отримати дозвіл на оренду даху(фасаду) у вашого ОСББ. А для отримання цього дозволу, потрібно внести змінити у засновницькі документи ОСББ, а також зібрати згоду від 75% мешканців. Вся процедура отримання «зеленого» тарифу у багатоповерхівці надзвичайно дорога і займає дуже багато часу. Тому для балконних сонячних станцій отримувати «зелений» тариф – недоцільно.

5. Акумулювання сонячної енергії

Оскільки вироблену балконними системами енергію віддати у мережу не вдасться, то для її збереження потрібно купити акумулятори. Акумулятори – це надзвичайно дорогий, а також недовговічний елемент сонячної системи.

Купуючи акумулятори, а, відповідно, і контролери заряду та перетворювачі електроенергії у змінний струм – ви збільшуєте вартість системи вдвічі. Таким чином терміни окупності подібної станції зростуть також вдвічі. При цьому варто пам’ятати, що акумулятори будуть постійно деградувати.

Економічна доцільність балконних сонячних систем

Для початку розрахуємо скільки в середньому витрачає власник квартири в Україні на електроенергію.

Мешканці квартир в Україні платять $3 за перші 100 кіловат в місяць і далі по $6 / 100 кВтг за подальше споживання. В середньому ж чек за спожиту електроенегію в Україні рідко перевищує 15$/міс, або $200/рік.

Вартість невеличкої балконної сонячної станції із акумуляторами, правильним монтажем і налаштуванням – коштуватиме від $1000. І то, така станція зможе забезпечити вас ел.енергією лише в літній та осінньо-весняний період. Взимку вам все-рівно прийдеться купувати більшість електроенергії із мережі.

Можемо зробити висновок, що використання балконних сонячних станцій в Україні (при ціні електроенергії $0,03 – $0,06) є недоцільним.

В той же час, в Україні вигідно встановлювати сонячні панелі для приватних домогосподарств і продавати надлишки енергії по «зеленому» тарифу.

Джерело: joule.ua