Пн–Пт, 10:00–18:00
Сб, 11:00-14:00
Графік роботи

Види теплових насосів

Тепловий насос

- це пристрій, який відбирає теплову енергію із землі (води, повітря) і «переносить» її в приміщення.

Приблизно 75% опалювальної енергії можна зібрати безкоштовно із природи: грунту, води, повітря й тільки 25% енергії необхідно затратити для роботи самого теплового насоса. Інакше кажучи, власник теплового насосу заощаджує 3/4 коштів, які він би регулярно витрачав на газ, дизпаливо або електроенергію при традиційному опаленні.

Теплові насоси використовують безкоштовне і доступне тепло з навколишнього середовища для гарантованого теплопостачання будинку. Це один із найбільш економічних, ефективних і водночас екологічно чистих способів забезпечення гарячою водою та опаленням.

Переваги теплових насосів

Тепловий насос -єдина система, яка виробляє в 3-7 разів більше теплової енергії, ніж споживає електричної (яка потрібна для роботи компресора).

Це єдина система, яка дозволяє підтримувати комфортну для вас температуру в приміщенні цілий рік: взимку - обігрівати, влітку - охолоджувати.

Економія

  • висока енергетична ефективність: 2/3 енергії отримуємо із землі, води або повітря
  • ефективний тепловий насос може скоротити затрати на опалення до 75%
  • мінімальні експлуатаційні витрати в порівнянні з іншими опалювальними системами

Комфорт

  • комбіноване виробництво тепла та холоду в одній установці
  • повністю автоматична робота системи, яка не потребує постійної присутності людини
  • малі габарити та вага

Надійність

  • тривалий термін служби без капітального ремонту (20—30 років)
  • Захист навколишнього середовища
  • екологічно чиста технологія
  • відсутні викиди в атмосферу шкідливих речовин

Недоліки повітряного теплового насоса

У найхолодніші дні, коли зовнішня температура опускається нижче -10°C, тепловий насос не може доставляти в опалювальну систему воду температурою вище, ніж 50-55°C: цього може бути недостатньо при поганій ізоляції будинків, в яких для опалення приміщень встановлено батареї старого зразка.
З цієї причини повітряні теплові насоси найкраще пристосовані для будинків з теплоізоляцією та низькотемпературною системою обігріву «тепла підлога».

Тепловий насос повітря-вода

По універсальності вживання в вітчизняних умовах теплонасосні системи повітря-вода займають поки що друге місце. І сам повітряний тепловий насос дешевший, і труб (з незмінними земляними роботами) не вимагається. Недолік в теплонасосі повітря-вода один, але істотний: з морозного повітря багато тепла не відбереш. Стабільно, хоча і із зменшеною потужністю, дані енергозберігаючі технології працюють до мінус 15-20 °С, а потім потрібно вмикати інший теплогенератор.

Схема роботи теплового насоса

Робота теплових насосів заснована на процесі виділення тепла з навколишнього середовища, наприклад, грунту (що має температуру близько + 8° С), за допомогою теплообміну між трьома контурами:

Схема роботи теплового насоса

Загальна схема роботи теплового насоса представлена на малюнку:

  1. Земляний контур
  2. Контур теплового насоса
  3. Опалювальний контур.

Тепловий насос – це пристрій, всередині якого відбувається перетворення температури в діапазоні з + 8° С до + 75° С.

Тепловий насос грунт-вода

Грунт – це найбільш універсальне джерело розсіяного тепла. На глибині 5-7 м температура практично постійна протягом всього року. Для більшої території України вона складає 8-12°С.

Використовується два види теплообмінників: грунтовий колектор та грунтовий зонд.

Грунтовий колектор (горизонтальний) являє собою довгу трубу, горизонтально вкладену під шаром грунту. Головна перевага – універсальність та простота монтажу. Недолік – потрібна велика площа під грунтовий колектор – 25-50 м2 на 1 кВт потужності геотермального теплового насоса (причому площадку можна використовувати лише під газон чи однорічні квіти).

Грунтові зонди (вертикальні колектори) – це система довгих труб, які опущені в глибоку свердловину (40-150 м). Тепловий насос грунт-вода з використанням вертикальних колекторів потребує лише клаптик землі, але також потрібні дорогі роботи по бурінню. На глибині завжди однакова температура – близько 10°С, тому зонди потужніші від горизонтальних колекторів.

Системи теплового насосу також можуть використовувати воду зі свердловин. У цьому випадку достатньо зробити свердловину поблизу будівлі. Це набагато дешевше порівняно із системами наземного теплового насосу, оскільки витрати на буріння значно менші.

Тепловий насос грунт-вода

Також у цьому випадку температура джерела тепла є досить стабільною протягом року (від 5°C до 15°C) і не залежить від погодних умов.

Але грунтові води не завжди доступні, і для використання цього джерела можуть вимагатися додаткові дозвільні документи.

Тепловий насос грунт-вода

Що потрібно для встановлення теплового насосу?

Для домогосподарств встановлення теплового насосу не регламентується та не потребує сертифікації і додаткових дозволів.

  1. Перш ніж встановити тепловий насос, варто провести енергоаудит та підвищити рівень енергоефективності будинку (встановлення лічильників, теплоізоляція тощо).
  2. Переконайтеся, що температура подачі тепла до системи опалення в приміщеннях максималь- но знижена за допомогою відповідної системи контролю та моніторингу.
  3. Віддайте перевагу системі "тепла підлога", у т.ч. для стін та стелі.
  4. Переконайтесь, що загальні значення коефіцієнту продуктивності, обчислені для системи теплового насосу (не тільки самого обладнання), протягом року експлуатації відповідають виміряним даним (див. таблиці вище).
  5. Встановіть систему моніторингу та налаштуйте її таким чином, щоб отримувати необхідну кількість даних про споживання електроенергії тепловим насосом та виробництво теплової енергії для будинку.
  6. Переконайтесь, що система моніторингу надає показники ефективності, такі як щоденне, щотижневе та щомісячне споживан- ня електроенергії, тепла та КП встановленої системи.
  7. Перевіряйте показники ефективності щотижня; негайно реагуйте, якщо вони не відповідають початковим розрахункам, і зв'яжіться з компанією, яка встановлювала систему, та компанією-проектувальником. З цією метою доцільно підписати договір технічного обслуго- вування з гарантією функціонування системи у перші роки після введення в експлуатацію.